Upptäck hudförändringar tidigt

Kroppsundersökning hemma är så viktigt

Under många år har jag vistats i solen så fort jag har fått tillfälle, dels för att få en fin solbränna men även för att få i mig de viktiga D-vitaminerna som solen utstrålar. Döm av min förvåning när jag under min rutinmässiga check av kroppen upptäckte några pigmentförändringar och nya leverfläckar helt plötsligt för någon vecka sen. Jag är alltid noga med att göra en egen kroppsundersökning för att hitta prickar, sår eller annat som kan störa kroppen. Först stelnar man till, blir lite chockad att något är fel med kroppen, tänk om jag är sjuk på riktigt?

En egen undersökning av kroppen hemma är viktigt för alla. Om du i ett tidigt stadie kan upptäcka en oönskad knöl eller som i mitt fall hudförändringar kan du snabbare söka hjälp hos din vårdcentral och få den hjälp som kan behövas snabbt.

Besök hos vårdentralen

Dagen efter min hälsocheck bokade jag in ett besök på min lokala vårdcentral för att undersöka de pigmentförändringar och nya leverfläckar som jag hade upptäckt. Jag fick tid inom några dagar, jag har tur som har en så bra vårdcentral som verkligen månar om att jag som patient ska må bra. Man känner sig väldigt omhändertagen när man sitter och väntar på sin tur i väntrummet. Jag blir inkallad och AT-läkaren frågar en del rutinfrågor innan hon tar fram sin medicinska utrustning för att kontrollera mina hudförändringar. Läkaren tar fram sitt dermatoskop, ett instrument som enkelt undersöker om jag har hudförändringar. Hon fotograferar alla mina misstänkta hudförändringar och dokumenterar allting digitalt. Väldigt smidigt att de fläckar jag precis har upptäckt faktiskt dokumenteras så det går att avgöra om de har förändrats längre fram. Läkaren pratar väldigt lugnt med mig och säger att mina hudförändringar ser godartade ut och att hon inte kan se några tecken på att de skulle vara farliga på något sätt men hon vill gärna ha en second opinion av en kollega. Så hon går ut från rummet för att rådfråga sin kollega. Några minuter senare är hon tillbaka och meddelar att kollegan inte heller ser några tecken på att det skulle vara farliga förändringar. Men för att vara på den säkra sidan skickar hon en remiss till hudmottagningen för att få ytterligare ett utlåtande och utesluta att de hudförändringar jag har inte är farliga på något sätt. 

Det tar ca 1 vecka innan svaret från hudmottagningen kommer på posten och jag har inte fått någon kallelse för mina hudförändringar ser godartade ut. Om jag mot förmodan skulle se några förändringar ska jag genast vända mig till min vårdcentral igen för utvärdering. Får även starka rekommendationer från min läkare att vara försiktig i solen framöver, använda solskyddsfaktor för att skydda mig mot solen i framtiden. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *