Jogga eller gå

Vilken träningsform är bäst för just din hälsa?

Det går ständigt olika trender i hur man bör träna. Men den kanske mest grundläggande formen av träning är att röra sig till fots. Dock finns det även här variationer. Ska du löpa eller gå? 

Svaret på den frågan beror på vilket mål du har med din träning. Både löpning och gång är träningsformer som är viktiga för människan, och man kan till och med gå så långt som att säga att de är helt nödvändiga för att våra kroppar och hjärnor ska fungera bra. Men det finns också betydliga skillnader. 

När du springer förbränner du mer fett per kilometer. Studier visar att fettförbränningen på denna distans är ungefär 25 procent mer vid löpning än vid gång. Men gång har också sina fördelar. Det är ett enkelt sätt att få upp konditionen och stärka musklerna i kroppen, samtidigt som gång har en stor effekt på det psykologiska välbefinnandet. Studier visar att de som går regelbundet löper mindre risk att bli deprimerade. 

Den stora fördelen med löpning är å andra sidan att man verkligen får igång kroppens alla funktioner i en form av rivstart. Att komma upp i ett rejält flås gör att hela din kropp påverkas, och träningen blir då inte minst fördelaktig om man vill träna puls och hjärta. Dessutom har löpning stora effekter på det mentala välbefinnandet. De flesta känner nog igen sig i att ett rejält löppass skingrar negativa tankar och tar bort vardagsoron. 

Hur undviker och behandlar du ryggskott? 

Ryggskott, eller akut lumbago som det också kallas, är en vanlig åkomma som nästan alla vuxna någon gång har drabbats av. Riskerna för ryggskott ökar om man är mycket stillasittande, samt är stressad eller på annat sätt inte tagit hand om sin hälsa. Så, hur gör du mer konkret för att undvika och behandla denna åkomma? Här kommer några tips: 

Förebygga ryggskott 

  • Den nedre delen av svanken är oftat avgörande att hålla rak om du vill undvika ryggskott. Om du sitter mycket vid ett skrivbord, se till att använda en kudde för att ge denna del av ryggen stöd. 
  • Se till att ha en bra kondition och vältränade muskler. En stor del av anledningen till ryggskott är att du är otränad och att dina muskler inte har den kraft som behövs för att hålla dig ordentligt upprätt. Gå, spring och tveka inte att gå till gymmet åtminstone en gång per vecka. 

Behandling mot ryggskott 

  • Gör regelbundet rörelser i den riktning som går tvärtemot de som orsakar smärta. När du gör det tränar du nämligen upp din kropp på ett sätt som kommer att göra sjukdomsförloppet kortare.
  • Använd värktabletter. Trots att det kan låta som att man inte behandlar själva åkomman, är det trots allt viktigt att kunna fungera normalt, så att inte ryggskottet påverkar ens liv i en negativ riktning. 

Att trots åkomman ändå röra på och hålla sig aktiv är ju trots allt viktigt. 

Titta in våra övriga artiklar på sidan för att få tips på hur du förbättrar din hälsa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *