Hälsporre

Fotproblem är något som drabbar de flesta till och från. En vanlig åkomma är hälsporre som beror på att det i hålfoten finns en större sena som går mellan hälen och tårna, vilken lätt kan bli överbelastad och då orsaka smärta.

Anledningen till att åkomman kallas hälsporre beror på att det då bildas en liten sporre på hälbenet och platsen där senan har blivit överansträngd.

Symptom på hälsporre

Hälsporre yttrar sig främst genom smärta i foten, och då framförallt i partiet under och omkring hälen. Det området upplevs då som ömt och smärtande när den som drabbats står upp, eller när den rör på sig på ett sätt som gör att området belastas. 

Oftast försvinner Hälsporre förhållandevis snabbt. Men i vissa fall kan man ha otur och sjukdomen kan då vara i upp till ett år eller mer trots behandling. Det är dessutom möjligt att få symptomen flera gånger under livet. 

Förebygga hälsporre

Oftast beror hälsporre på dåliga skor. Att man till exempel ha använt sig av skor med låg kvalitet, sådana som har en ytterst tunn sula. Det bidrar då till att belastningen på hälen och på senan blir alldeles för stor. Det kan till exempel hända om man rör på sig mycket på hårt underlag, som till exempel på asfalt inne i en stad. Det bästa du således kan göra för att förebygga hälsporre är att skaffa dig ett par riktigt bra skor. 

Varför inte köpa ett par bra engelska skor med fin och mjuk sula i organiskt material? Eller kanske ett par gympaskor som är gjorda för att ge komfort och förhindra för stort tryck på hälen?

Många väljer att satsa på något av de alla hjälpmedel som finns. Det handlar om att avlasta hälen och minska smärtan. Exempel på hjälpmedel är inlägg, inläggssula, hälkopp och speciellt anpassade strumpor.

Medic Online är en av många aktörer som visar upp flera hjälpmedel mot hälsporre i sin webshop. Här hittar du exempel på de hjälpmedel som tidigare nämndes.

Behandling mot hälsporre

Den som har drabbats av sjukdomen hälsporre bör vila fötterna så mycket det går. Dessutom är det alltså hög tid för den drabbade att titta över de skor som hen använder, precis som skrevs ovan.  Något annat viktigt är att avstå från långa promenader, joggingrundor och liknande aktiviteter. Det kan med fördel göras tills smärtan försvinner, eller till dess det åtminstone blir hanterligt att gå. 

Men när du väl börjar gå och springa igen, är det viktigt att du inte tar ut dig för mycket. Du måste börja i liten skala, och inte pusha dig för mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *